DaaD wint Cultuurprijs 2014

 

Persbericht 07-09-2014

Compagnie DaaD wint Cultuurprijs Podiumkunsten

ALKMAAR – Zaterdagavond ontving de Alkmaarse theatergroep Compagnie DaaD de Cultuurprijs Podiumkunsten voor de regio Alkmaar. Tijdens een feestelijke avond in de Taqa Theater De Vest ontvingen ze de prijs uit handen van juryvoorzitter en burgemeester van Graft-De Rijp Ria Oosterop. Aan de prijs is een geldbedrag van 1000 euro verbonden. Met de prijs dingt Compagnie DaaD mee naar de RabobankCultuurprijs 2014 eind oktober. Ook de Alkmaarse singer-songwriter Yori Swart en het 100 koppig Noordhollands Jeugdorkest o.l.v. dirigent Bas Pollard maakten kans op de Cultuurprijs.

De Jury roemde de eigen signatuur van de bevlogen Compagnie DaaD en specifiek haar oprichter Linda Anneveld, waarmee het gezelschap een bijzondere plek in de theaterwereld in Nederland en daarbuiten inneemt. Het is vooral de sfeer die de voorstellingen oproepen die de groep uniek maakt. De meeste zijn buitenvoorstellingen. Soms met acteurs, soms alleen met poppen of objecten (stilstaande voorstellingen zoals de groep ze zelf aanduidt) maar altijd fysiek, beeldend, zonder of weinig tekst en vooral met bijzondere effecten. Enkele voorbeelden: dansparen, bestaand uit poppenskeletten die door de wind en de constructie dansen en zo tot leven komen. Een man/pop waarvan het hoofd explodeert en een enorme plas bloed richting publiek spuit. De voorstellingen bevinden zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Voorafgaand aan de prijsuitreiking traden de genomineerden op.

Foto: JJ Foto | Jan Jong Juryvoorzitter Ria Oosterop (l) reikt de prijs uit aan Linda Anneveld (m) en Katja de Heer (r) van Compagnie DaaD


Juryrapport Compagnie DaaD,

De serie voorstellingen die de bevlogen Compagnie DaaD maakt heeft zo’n eigen signatuur dat de groep een bijzondere plek inneemt in de theaterwereld in Nederland, maar ook daarbuiten.

Het is vooral de sfeer die de voorstellingen oproepen die de groep uniek maakt. De meeste zijn buitenvoorstellingen. Soms met acteurs, soms alleen met poppen of objecten (stilstaande voorstellingen zoals de groep ze zelf aanduidt) maar altijd fysiek, beeldend, zonder of weinig tekst en vooral met bijzondere effecten. Enkele voorbeelden: dansparen, bestaand uit poppenskeletten die door de wind en de constructie dansen en zo tot leven komen. Een man/pop waarvan het hoofd explodeert en een enorme plas bloed richting publiek spuit. De voorstellingen bevinden zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater.

Kernwoorden voor de sfeer van de voorstellingen zijn, rauw, nostalgisch, macaber, breekbaar, zwarte humor, confronterend. Je wordt meegenomen in een absurde beeldentaal waar de dood lijkt te leven en het levende reeds is gestorven. Motto van Compagnie DaaD: de duistere kanten van het leven belichten maar tegelijkertijd de romantiek hiervan laten zien. Je wordt in de voorstellingen gezogen en dat is de grootste kracht van het gezelschap..

Stichting DaaD is in maart 2005 opgericht door theatervormgever en beeldend kunstenaar Linda Anneveld en vanaf 2010 vooral actief met straattheatervoorstellingen. Sinds de oprichting heeft DaaD al veel in binnen- en buitenland gespeeld en gestaan. Mede op toonaangevende festivals als Oerol, Sziget, Karavaan, La Strada. Deze zomer zijn zij in Spanje tijdens het Umore Azoka Leioa 2014 festival uitgekozen als beste Europese straattheatervoorstelling. Alkmaar is hun thuishaven waar de groep ook regelmatig te zien is.

Met de Cultuurprijs Podiumkunsten wil de jury Compagnie DaaD breder bekendmaken en ze ziet de prijs tevens als aanmoediging voor de groep om vooral bijzondere voorstellingen te blijven maken en die zo goed mogelijk te promoten.