PostOde in Corona tijd

Een mobiel postkantoor, een brievenbus die altijd onderweg is, een sorteerdepot dat nooit stilstaat. De postbodes van Compagnie DaaD baanden zich een weg door de menigte op hun overbeladen steps. Ze openden hun loket wanneer en waar ze wilden, en richtten zich tot het publiek: iedereen was welkom voor een brief of pakketje.

Nu heeft Linda Anneveld van Compagnie DaaD de handen ineen geslagen met Jacqueline van der Laan van Chaos Producties. De artistieke Alkmaarders hebben het stukje straattheater iets aangepast; de postbodes bellen nu ook aan bij diverse huizen onder de noemer ‘PostOde’. Wie wat te vieren heeft zoals een verjaardag of geboorte, of iemand in het zonnetje wil zetten – bijvoorbeeld eenzame oma, een hardwerkende zorgmedewerker – neemt contact op en PostOde komt langs.

“Wij hebben in deze coronatijd afstand van elkaar moeten nemen. Juist nu is het ook belangrijk dat we de bijzondere momenten blijven vieren door elkaar te verrassen, verwonderen, feliciteren. PostOde bezorgt een glimlach op het gezicht en geeft een bijzonder theatraal cadeau”, vertelt Jacqueline.

Linda: “Donderdag hebben we onze eerste verjaardag van iemand die 78 wordt. En zondag een meisje dat 18 wordt, toch een bijzondere leeftijd. We komen met veel kabaal al de straat inrijden, en dan dragen we voor het raam of balkon een ode op. Er zijn ook liedjes bij, gecomponeerd door Matthijs Hagen.  Al met al duurt onze theatrale act toch al gauw een kwartier.”

Ze zijn een goed op elkaar ingespeeld team. Linda met haar straattheaterachtergrond en Jacqueline, die heel goed is in het verbinden van mensen. Zij geloven erin dat interactieve kunst, in welke vorm dan ook, mensen kan verbinden. Linda: “De coronacrisis treft de creatieve sector hard. Wij proberen hier een positieve draai aan te geven. Zo kunnen wij blijven spelen, en mensen blijven verwonderen.” (foto: Tanja Hollenberg)